Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

Το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο απορρίπτει αίτημα αναστολής της εφαρμογής του νόμου για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης

Στις 7 Μαϊου τα κράτη της ευρωζώνης συμφώνησαν στη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης των οικονομιών των κρατών μελών που βρίσκονται σε ανάγκη.
Σε εφαρμογή της απόφασης αυτής, η γερμανική Ομοσπονδιακή Βουλή ψήφισε στις 21 Μαϊου τον Νόμο για την ανάληψη εγγυήσεων στο πλαίσιο ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθεροποίησης (Euro-Stabilisierungsmechanismus-Gesetz). Την ίδια μέρα ασκήθηκε κατά του νόμου αυτού συνταγματική προσφυγή.
Με απόφαση της 10ης Ιουνίου, το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο απέρριψε την αίτηση προσωρινής διαταγής για την αναστολή εκτέλεσης του νόμου. Στην απόφαση αναφέρεται ότι η αναστολή εκτέλεσης του νόμου θα οδηγούσε σε απώλεια εμπιστοσύνης στις αγοράς, με περαιτέρω απρόβλεπτες συνέπειες.
Ενδιαφέρον έχει ιδίως η ακόλουθη σκέψη (σε πρόχειρη δική μου μετάφραση):
"Κατά την αξιολόγηση υποθέσεων εξωτερικής πολιτικής, στις οποίες πρέπει να συμπεριλάβουμε και την κατάσταση των διεθνών χρηματαγορών, η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση διαθέτει σε ένα σύστημα διάκρισης των εξουσιών, λόγω της καθ' ύλην αρμοδιότητάς της, της ιδιαίτερης εγγύτητας προς την υπόθεση και της πολιτικής ευθύνης της, μαι προτεραιότητα εκτίμησης, την οποία το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο οφείλει να σέβεται, με την επιφύλαξη πρόδηλων αντιρρήσεων ... Το Δικαστήριο δεν έχει εν προκειμένω επαρκείς ενδείξεις που να οδηγούν στη διαπίστωση ότι υπήρξαν εσφαλμένες οι εκτιμήσεις νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης".

Σχετική ανακοίνωση του Δικαστηρίου δείτε εδώ (στα γερμανικά):
http://www.bverfg.de/pressemitteilungen/bvg10-038.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση στο ιστολόγιο