Σάββατο 19 Ιουνίου 2010

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ «ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟ ΣΤΟΝ 21ο ΑΙΩΝΑ»

Αναλυτικά το πρόγραμμα στη σελίδα των εκδηλώσεων

Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

Το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο απορρίπτει αίτημα αναστολής της εφαρμογής του νόμου για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης

Στις 7 Μαϊου τα κράτη της ευρωζώνης συμφώνησαν στη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης των οικονομιών των κρατών μελών που βρίσκονται σε ανάγκη.
Σε εφαρμογή της απόφασης αυτής, η γερμανική Ομοσπονδιακή Βουλή ψήφισε στις 21 Μαϊου τον Νόμο για την ανάληψη εγγυήσεων στο πλαίσιο ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθεροποίησης (Euro-Stabilisierungsmechanismus-Gesetz). Την ίδια μέρα ασκήθηκε κατά του νόμου αυτού συνταγματική προσφυγή.
Με απόφαση της 10ης Ιουνίου, το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο απέρριψε την αίτηση προσωρινής διαταγής για την αναστολή εκτέλεσης του νόμου. Στην απόφαση αναφέρεται ότι η αναστολή εκτέλεσης του νόμου θα οδηγούσε σε απώλεια εμπιστοσύνης στις αγοράς, με περαιτέρω απρόβλεπτες συνέπειες.
Ενδιαφέρον έχει ιδίως η ακόλουθη σκέψη (σε πρόχειρη δική μου μετάφραση):
"Κατά την αξιολόγηση υποθέσεων εξωτερικής πολιτικής, στις οποίες πρέπει να συμπεριλάβουμε και την κατάσταση των διεθνών χρηματαγορών, η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση διαθέτει σε ένα σύστημα διάκρισης των εξουσιών, λόγω της καθ' ύλην αρμοδιότητάς της, της ιδιαίτερης εγγύτητας προς την υπόθεση και της πολιτικής ευθύνης της, μαι προτεραιότητα εκτίμησης, την οποία το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο οφείλει να σέβεται, με την επιφύλαξη πρόδηλων αντιρρήσεων ... Το Δικαστήριο δεν έχει εν προκειμένω επαρκείς ενδείξεις που να οδηγούν στη διαπίστωση ότι υπήρξαν εσφαλμένες οι εκτιμήσεις νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης".

Σχετική ανακοίνωση του Δικαστηρίου δείτε εδώ (στα γερμανικά):
http://www.bverfg.de/pressemitteilungen/bvg10-038.html

Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010

Προτάσεις του ΣτΕ για τη μεταρρύθμιση της δικονομίας

Με ένα εκτενές πρακτικό της που δημοσιεύθηκε στις 10 Ιουνίου, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας σε συμβούλιο προτείνει μείζονες μεταρρυθμίσεις στη δικονομία του ΣτΕ, ιδίως όσον αφορά το φιλτράρισμα των υποθέσεων που θα φτάνουν στο Δικαστήριο και τη μετάθεση κατηγοριών διαφορών στα τακτικά διοικητικά δικαστήρια.
Η Ολομέλεια υιοθέτησε τις περισσότερες από τις προτάσεις που είχε επεξεργαστεί επιτροπή του Δικαστηρίου υπό τον Αντιπρόεδρο Φ. Αρναούτογλου.
Σε αρκετά σημεία του πρακτικού, το Δικαστήριο διατυπώνει κρίση για τη συμβατότητα των προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων με το Σύνταγμα και την ΕΣΔΑ.

Μπορείτε να δείτε το πρακτικό εδώ:
http://www.ste.gr/portal/page/portal/StE/ProsfatesApofaseis#a129

Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010

Απόφαση ΕΔΔΑ για θρησκευτικό όρκο

Εκδόθηκε στις 3 Ιουνίου η απόφαση του ΕΔΔΑ στην υπόθεση Δημητράς κ.ά. κατά Ελλάδας.
Το Δικαστήριο έκρινε ότι παραβιάστηκε η θρησκευτική ελευθερία των αιτούντων, επειδή υποχρεώθηκαν να αποκαλύψουν τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις, προκειμένου να απαλλαγούν από την υποχρέωση θρησκευτικής ορκοδωσίας ενώπιον των δικαστηρίων.

Δείτε εδώ το δελτίο τύπου του Δικαστηρίου (στα αγγλικά):
http://cmiskp.echr.coe.int/tkp197/view.asp?action=html&documentId=869133&portal=hbkm&source=externalbydocnumber&table=F69A27FD8FB86142BF01C1166DEA398649

Και εδώ το κείμενο της απόφασης (στα γαλλικά):
http://cmiskp.echr.coe.int/tkp197/view.asp?item=1&portal=hbkm&action=html&highlight=dimitras%20%7C%20%2242837/06%20%7C%203237/07%20%7C%203269/07%20%7C%2035793/07%20%7C%206099/08%22&sessionid=54875044&skin=hudoc-en

Τέθηκε σε ισχύ το 14ο Πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ

Την 1η Ιουνίου τέθηκε σε ισχύ το 14ο Πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ, που είχε υιοθετηθεί το 2004.
Το πρωτόκολλο επιφέρει αρκετές αλλαγές στη διαδικασία εξέτασης των προσφυγών, με βασική επιδίωξη το "φιλτράρισμά" τους, ώστε να μη φτάνουν στο Δικαστήριο υποθέσεις ήσσονος σημασίας.
Σημειωτέον ότι με το ίδιο Πρωτόκολλο η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορεί πλέον να προσχωρήσει στην ΕΣΔΑ, όπως προβλέπεται στη Συνθήκη της Λισσαβόνας.

Δείτε εδώ ενημερωτικό κείμενο για το 14ο Πρωτόκολλο:
http://www.echr.coe.int/NR/rdonlyres/57211BCC-C88A-43C6-B540-AF0642E81D2C/0/CPProtocole14EN.pdf

Απόφαση ΣτΕ για αντιρρησίες συνείδησης

Σε σύμφωνη με το Σύνταγμα, την ΕΣΔΑ και το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα ερμηνεία του ν. 2510/1997 για την εναλλακτική θητεία προέβη η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με την απόφαση ΣτΕ (Ολ.) 170/2010.
Ο νόμος λέει ότι δεν αναγνωρίζονται ως αντιρρησίες συνείδησης όσοι έχουν υπηρετήσει σε ένοπλες δυνάμεις ή σώματα ασφαλείας. Το Δικαστήριο έκρινε ότι η διάταξη αυτή δεν εφαρμόζεται στις περιπτώσεις που κάποιος μετέβαλε μεταγενέστερα τις πεποιθήσεις του. Δύο μάλιστα δικαστές είχαν τη γνώμη ότι η διάταξη αντίκειται στην ερμηνευτική δήλωση του άρθρου 4 Συντ. για την εναλλακτική θητεία.
Στην υπόθεση που κρίθηκε, πολίτης που παλιότερα είχε υπηρετήσει στρατιωτική θητεία κλήθηκε για μετεκπαίδευση εφεδρείας και ζήτησε να υπηρετήσει εναλλακτική θητεία, επειδή είχε εντωμεταξύ προσχωρήσει στο δόγμα των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά. Το Δικαστήριο ακύρωσε την άρνηση του Στρατολογικού Γραφείου να κάνει δεκτό το αίτημα.

Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

Περιορισμοί στις άδειες φαρμακείων και ελευθερία εγκατάστασης. Αποφάσεις Blanco Perez και Chao Gomez του ΔΕΕ

Στη γνωστή σειρά των αποφάσεών του για την ελευθερία εγκατάστασης επαγγελματιών που συνδέονται με τη δημόσια υγεία, το Δικαστήριο της ΕΕ εξέδωσε την 1η Ιουνίου μιαν αρκετά ενδιαφέρουσα απόφαση σχετικά με τους περιορισμούς στη χορήγηση αδειών φαρμακείων (συνεκδ. υποθ. C-570 και 571/07, Blanco Perez και Chao Gomez).
Με την απόφαση κρίθηκε ότι δεν είναι, καταρχήν, αντίθετες στο κοινοτικό δίκαιο ρυθμίσεις του ισπανικού δικαίου, που προβλέπουν ότι για να ιδρυθεί ένα φαρμακείο πρέπει να εξυπηρετεί έναν ελάχιστο αριθμό κατοίκων και να απέχει ορισμένη απόσταση από άλλο φαρμακείο. Αντιθέτως, αντίκεινται στο κοινοτικό δίκαιο ρυθμίσεις σύμφωνα με τις οποίες, για τη χορήγηση άδειας, προτιμώνται τοπικοί φαρμακοποιοί.

Δείτε εδώ το σχετικό Δελτίο Τύπου:
http://curia.europa.eu/jcms/upload/docs/application/pdf/2010-06/cp100049el.pdf

Για το πλήρες κείμενο της απόφασης πατήστε εδώ:
http://curia.europa.eu/jurisp/cgi-bin/form.pl?lang=EL&Submit=rechercher&numaff=C-570/07

Π.Ν.Π. για αναστολή των εργασιών στα Δικαστήρια Θεσσαλονίκης

Οι Θεσσαλονικείς εξ υμών το γνωρίζετε ήδη.
Μετά την έκρηξη βόμβας στις 14 Μαϊου, το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης παραμένει κλειστό. Για να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος απώλειας δικαιωμάτων λόγω παρέλευσης προθεσμιών, εκδόθηκε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία αναστέλλονται μέχρι τις 4 Ιουνίου όλες οι νόμιμες και δικαστικές προθεσμίες για πράξεις ενώπιον των δικαστηρίων που στεγάζονται στο μέγαρο.
Η Π.Ν.Π. δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Α΄ 81/26.5.2010.
Μετά από την κατάχρηση του τύπου της Π.Ν.Π., λίγο πριν και λίγο μετά τις προηγούμενες εκλογές, για την εφαρμογή μιας σειράς μέτρων (αναστολή πλειστηριασμών, νομιμοποίηση ημιυπαίθριων, περιβαλλοντικά τέλη, απόσυρση οχημάτων) με εξαιρετικά αμφίβολο τον επείγοντα και απρόβλεπτο χαρακτήρα τους, να και μια περίπτωση που μοιάζει με "σχολικό" παράδειγμα εφαρμογής του άρθρου 44 παρ. 1 Συντ.

Ο ιταλικός Άρειος Πάγος απαγορεύει την υιοθεσία σε "ρατσιστικά ζευγάρια".

Με την απόφαση 1332 της 1ης Ιουνίου 2010 το ιταλικό Ακυρωτικό αποφάσισε ότι το δικαίωμα στην υιοθεσία δεν αναγνωρίζεται σε όσα ζευγάρια αποκλείουν την υιοθέτηση ορισμένου χρώματος παιδιών.

Η απόφαση (στα ιταλικά)
Σύντομη παρουσίαση της απόφασης στα ιταλικά
Σύντομη παρουσίαση της απόφασης στα γαλλικά

Αναζήτηση στο ιστολόγιο